Friday, April 20, 2007

Rosenrot Botanik

Rosenrot tillhör familjen Crassulaceae som även kallas fetbladsväxter eller succulenter, hit hör tex taklök och kärleksört men även liljeväxter och kaktusar. De är utrustade med saftiga köttiga stammar, stjälkar eller blad för att tåla öknens hetta eller Sibiriens bistra kyla.

Rosenrotens blomma

"Rosenroten har en tjock jordstam och blommorna är enkönade och tillhör undersläktet Rhodiola. Det finns cirka 200 arter, den som växer här i Norden heter Rhodiola rosea Den fick sitt namn av Carl von Linné 1755. Rosea syftar på den underbara rosendoft som sprider sig när man skrapar på roten. I äldre uppslagsböcker kan man hitta rosenrot under benämningen Sedum Rosea eller roseum, efter den kände italienske botanikern Scopoli. Det grekiska ordet Rodia Riza betyder direkt översatt rosenrot. Under antiken var den en vanlig handelsvara och köptes för sin medicinska verkan, men även för att ha som ingrediens i parfymer.

Arten är perenn och växer ofta i täta tuvor. Stjälkarna är ogrenade med tätt sittande blad som är ljust blågröna. Den blommar i juni-juli med gula flockliknande blomställningar. Hanplantorna har glesa blomställningar och mindre blommor med åtta ståndare. Honplantorna har tätare blomställningar med fyra pistiller i varje blomma som utvecklas till röda baljkapslar. Växten har en kraftig förgrenad jordstam som är gyllenbrun utanpå och vit inuti. Från toppen på roten växer det ut skott som året därpå utvecklas till nya stjälkar. I Sibirien kallar människorna rosenroten för "den gyllene roten" för dess vackra färg.

Rosenrotens blomma

Förutom i Norden och Sibirien växer Rhodiola rosea vilt på Grönland och norra Canada. Man ska inte förväxla vår nordiska art med den som ofta säljs via plantskolor och är importerad från Tyskland och Holland. Den är inte alls lika verkningsfull och innehåller avsevärt mindre halter av aktiva ämnen. Det finns även prydnadsväxter av Rhodiola arter som säljs på välsorterade plantskolor. För att nämna några: Rhodiola atropurpurea från Östsibirien som har röda blommor, Rhodiola Ishidae, en japansk art som är mer kompakt än vår nordiska, men har samma gula blommor och Markus som är en hybrid mellan vanlig rosenrot och en östasiatisk art Rhodiola kirilowii , plantan har stora kopparröda blommor.

No comments: